На прага на четвъртата индустриална революция

Ще успее ли 5G технологията да доведе до подем в икономиката?

Реч за самоподготовка на студенти по Конферентен превод. Подходяща е за упражнения по консекутивен превод с водене на бележки. Език: български.

Използвана по-специфична терминология:

закъснение (EN latency), широколентов интернет (EN broadband Internet)

Текст на речта

Уважаеми госпожи и господа,

Намираме се на прага на четвъртата индустриална революция. Тя ще промени из основи здравеопазването, транспортния сектор, търговията и икономиката като цяло. Тласъкът за четвъртата индустриална революция ще бъде даден от технологията за безжичен пренос на данни от пето поколение.

Първата индустриална революция настъпва през 1780 г. с навлизането на парния двигател в производството и механизацията на труда. Втората индустриална революция настъпва през 1870 г. със стоманодобива, електрификацията и поточните линии. Третата индустриална революция е от 1969 г. с изобретяването на компютъра. То поставя началото на информационната епоха, в която живеем и до днес.

Може би се питате с какво толкова 5G технологията превъзхожда 4G, че да се говори за цяла революция. Не е ли това просто поредният етап от развитието на мобилните технологии? Толкова мащабна ли ще е наистина промяната, че да се сравнява с останалите индустриални революции?

Краткият отговор е – да.

Данните при 5G технологията могат да се пренасят със скорост до 2 Gb/sec, a закъснението в изпращането на пакетите от източника до получателя може да бъде сведено до едва 1 ms (4G – 40 ms, 3G – 100 ms).

В здравеопазването това може да означава извършване на дистанционни операции. Освен това ще бъдат разработени устройства за носене, които да следят основни жизнени показатели. Когато пациентът излезе извън нормата, неговият лекар ще бъде уведомен. С това ще се съкрати времето на реакция.

В транспортния сектор ще стане възможно автомобилите да общуват помежду си и със системите за управление на движението. Така могат са се избягват задръстванията, да се намалят произшествията и да се гарантира спазването на закона. Когато някой интелигентен автомобил превиши скоростта, определена за даден участък от пътя, автоматично се изпраща съобщение до КАТ за налагане на глоба. Ако такъв автомобил катастрофира пък, ще може да набере бърза помощ и да изпрати координатите си.

Онлайн търговията ще процъфтява. До това ще стигне благодарение на виртуалната реалност и добавена реалност. Пример за добавена реалност е възможността да насложим очила или дрехи върху образа си в реално време и да видим как бихме изглеждали, ако купим даден артикул. Изкуственият интелект пък може да замести продавача.

Икономиката като цяло ще се оживи. Според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие 10% увеличение на проникването на широколентов интернет води до ръст на БВП с 0.25%. Важно е не само проникването, а и скоростта. Според същото изследване, увеличаването на скоростта на интернет с 10% води до нарастване на БВП на глава от населението с 0,8%.

В обобщение може да се каже, че благодарение на своята голяма скорост и пренебрежимо закъснение на предаваните данни 5G технологията ще ни даде много. Ще почувстваме подем в здравеопазването, транспорта, търговията и икономиката като цяло. Той ще е толкова голям, че с право можем да го наречем четвърта индустриална революция. Благодаря Ви за вниманието!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *